Një mënyrë jetese e shëndetshme – si ta udhëheqni atë?

10 rregulla bazë


Një mënyrë jetese e shëndetshme është një nga shtyllat e mirëqenies së trupit tonë. Një mënyrë jetese e shëndetshme përbëhet nga disa elementë që vetëm në harmoni me njëri-tjetrin garantojnë mbajtjen në gjendje të mirë si të trupit ashtu edhe të shpirtit. Si të drejtoni një mënyrë jetese të shëndetshme dhe cilat janë parimet e një stili jetese të shëndetshëm?


Një mënyrë jetese e shëndetshme – çfarë është ajo?


Promovimi i një stili jetese të shëndetshëm po rritet me të kuptuarit se shëndeti i njeriut ndikon drejtpërdrejt në cilësinë e jetës. Përkufizimi i “shëndetit” duhet gjithashtu të kuptohet më gjerësisht sesa mungesa e sëmundjes, pasi i referohet si sferës fizike ashtu edhe asaj mendore.

Koncepti i një stili jetese të shëndetshëm përdoret në punimet shkencore në fushën e mjekësisë, të ushqyerit, psikologjisë dhe sociologjisë, gjë që tregon absolutisht rëndësinë e një stili jetese të shëndetshëm në shumë nivele. Rëndësia e një stili jetese të shëndetshëm është veçanërisht e rëndësishme në vendet shumë të zhvilluara. Krahas përparimit dhe zhvillimit të teknologjive më të fundit, pavarësisht arritjeve të mjekësisë dhe institucioneve shëndetësore që funksionojnë mirë, ka një shkallë të lartë sëmundshmërie, të quajtur qytetërim. Konsumimi i tepërt, disponueshmëria e pakufizuar e ushqimit, prania e stimuluesve dhe nivelet e larta të stresit që lidhen me ritmin e jetës janë shkaktarët kryesorë të sëmundjeve metabolike dhe sëmundjeve kardiovaskulare. Ka edhe sëmundje të shkaktuara nga faktorë mjedisorë si ndotja e ajrit, ujit dhe tokës dhe ndotja me metale të rënda. Të gjithë elementët përgjegjës për këtë gjendje mund të reduktohen në një mënyrë jetese të gabuar.


Parimet e një stili jetese të shëndetshëm përbëhen nga vendimet, zakonet dhe sjelljet e përditshme që ndikojnë në funksionimin e organizmit. Një mënyrë jetese e shëndetshme është një aktivitet që synon përmirësimin ose ruajtjen e gjendjes së mirë fizike dhe aftësive njohëse.

Ruajtja e nivelit të duhur të energjisë do të na lejojë të kryejmë detyrat tona të përditshme, të punojmë me efikasitet, të ushtrohemi, të relaksohemi dhe të kënaqemi me hobi.
Elementet e një stili jetese të shëndetshëm

Për shumë njerëz, parimet e një stili jetese të shëndetshëm mund të lidhen kryesisht me ushqimin e shëndetshëm. Pa dyshim, si sasia e ushqimit që hani ashtu edhe cilësia e ushqimit tuaj do të kenë ndikim në shëndetin tuaj. Megjithatë, në jetën e përditshme nuk duhen anashkaluar elementë të tillë si aktiviteti fizik, rikuperimi i duhur i ndjekur nga pushimi i natës gjatë periudhave të përcaktuara nga ritmi cirkadian ose aftësia për të përballuar stresin. Rreziku i sëmundshmërisë rritet edhe nën ndikimin e stimuluesve të tillë si alkooli ose pirja e produkteve të duhanit.

Hyrja 1

Si të udhëheqni një mënyrë jetese të shëndetshme – elemente të një stili jetese të shëndetshëm

 1. Dietë e ekuilibruar.
  Ushqimi optimal ka për qëllim sigurimin e trupit me të gjitha lëndët ushqyese të nevojshme në sasi të mjaftueshme. Dietë si të humbni peshë Dieta duhet të përfshijë sigurimin e duhur të makronutrientëve individualë – proteina, yndyrna dhe karbohidrate. Përveç kësaj, vëmendje duhet t’i kushtohet sigurimit të sasisë së nevojshme të vitaminave, mineraleve dhe fibrave dietike. Cilësia e ushqimit që hani gjithashtu do të ketë rëndësi, kështu që zgjidhni ushqime që janë të përpunuara pak, organike, të qëndrueshme dhe të edukuara. Ushqimi i duhur është një komponent kyç i një stili jetese të shëndetshëm.
 2. Aktiviteti fizik.
  Ushtrimet e rregullta, me intensitet të moderuar do të ndikojnë në fitnes, lëvizshmërinë e kyçeve dhe mbajtjen e një sistemi muskuloskeletor që mbron funksionet posturale, d.m.th. duke mbajtur qëndrimin e duhur të trupit. Aktiviteti fizik do të ndihmojë gjithashtu në ruajtjen e një peshe të shëndetshme trupore dhe në parandalimin e mbipeshës dhe obezitetit.
 3. Rigjenerimi i duhur.
  Koha më e rëndësishme gjatë së cilës ndodh pjesa dërrmuese e proceseve riparuese dhe rigjeneruese është gjumi i natës, domethënë midis orës 22.00 dhe 6.00. Vlen të kujdeset për higjienën e duhur të gjumit, d.m.th. në mbrëmje shmangni pajisjet elektronike që lëshojnë dritë blu, flini në një dhomë të errët dhe të ajrosur mirë.
  Termi “ekuilibër punë-jetë” është gjithashtu shumë i njohur, i cili duhet të kuptohet si ekuilibri midis punës dhe jetës familjare, kohës për pushim dhe relaksim.